LEERKRACHT
Welkom op deze webquest! In deze webquest leren de leerlingen de regels rond de woordtekens koppelteken en trema kennen.
Ze moeten beknopt aan iemand van hun eigen leeftijd uitleggen wat de functie is van deze woordtekens en hoe deze te gebruiken.
De leerlingen zoeken naar informatie op de sites die bij de bronnen zijn aangegeven. Ook kunnen ze zelf nog opzoek gaan naar informatie bij de beschreven zoekmachine. Hoe de leerlingen een infofiche kunnen maken staat ook op de site beschreven, dat moet dus als het goed is geen probleem zijn!
Hoeveel tijd neemt deze webquest in beslag? De leerlingen zullen twee uur nodig hebben om deze webquest volledig af te ronden.
Voor welke doelgroep is het bestemd? Deze webquest is geschikt voor leerlingen uit het 1ste graad secundair ASO.
Doelen (leerplandoelen)
koepel/net: GO
leerplancode:2010/003 (vervangt 2006/004)
Nummer inspectie: 2010/11/1//D (vervangt2006/4//1/A/BV/1/I/ /D/)
LEERPLANDOELSTELLING 38: de leerlingen kunnen bij alle leerplandoelstellingen Nederlands de bijbehorende taalbeschouwelijke begrippen en termen gebruiken op de volgende domeinen en subdomeinen:
Fonologisch domein - klank:
• Klank, klinker, medeklinker, rijm, uitspraak, intonatie.
Orthografisch domein - spellingvormen:
- Alfabet: alfabet, letter, klinker, medeklinker, eindletter, hoofdletter, kleine letter.
- Diakritische tekens: koppelteken, apostrof, trema, accent.
LEERPLANDOELSTELLING 35: met het oog op doeltreffende communicatie kunnen de leerlingen in voor hen relevante en concrete taalgebruiksituaties en op hun niveau reflecteren op een aantal aspecten van het taalsysteem met betrekking tot: klanken, woorden, zinnen, teksten, spellingsvormen, betekenissen.
Begeleiding leerkracht
De leerlingen hebben bij het maken van deze webquest 'zo goed als' geen begeleiding nodig. Ze kunnen zelfstandig aan de slag, als zij tenminste over wat basisvaardigheden met de computer beschikken. Er wordt verwezen naar sites met goede informatie en de zoekmachine google. Ook is er beschreven hoe de leerlingen een fiche kunnen maken. Ze kunnen alles dus helemaal zelf doen. De leerkracht mag zich natuurlijk zeer beschikbaar opstellen en waar nodig begeleiding bieden.
Beoordeling
De beoordeling van de fiches zal door de leerkracht worden gedaan.
Vakgebieden
Deze webquest beslaat meerdere vakgebieden (vakoverschrijdend). Namelijk Nederlands en ICT.
Benodigde materialen
- Computer met Internet
- Kladblok
- Potlood of pen
- Printer (om de fiche uit te printen)
Alternatieven en extra's
Naar aanleiding van de webquest:
- Spelvorm rond koppelteken en trema